Japonské nápoje k pochutinám
SHOCHU
Tento destilát se vyrábí ze sladkých brambor, pšenice, cukrové třtiny a ostatních základních surovin, které se používají k výrobě vodky. Pije se buď jako vodka, nebo se přimíchává do koktejlů. V dnešní době je dost populární mezi mladými lidmi. Většinou se ale jedná o shochu se slabší příchutí, neboť ten pravý silný originál skoro nikomu nechutná. Shochu se servíruje v každém baru japonského stylu, a to za rozumnou cenu.
ZELENÝ ČAJ
Je pro Japonsko charakteristický. Tak jako my pijeme vodu, vodu se šťávou či nejrůznější limonády, Japonci si s radostí nalijí zelený neslazený čaj. Ve studené podobě ho najdete k prodeji v plastových lahvích snad úplně všude. Přesto si lidé často čaj vaří doma, nalijí do lahve a vezmou s sebou. Je to mnohem ekonomičtější. Zelený čaj je známý hlavně pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které především zabraňují vzniku rakovině. Vědci dokonce zjistili, že čaj v kombinaci s mlékem (jako se pije například ve Velké Británii) tyto účinky ztrácí.
SAKE
Japonci mají své vlastní jedinečné víno vyráběné z rýže. Prodává se ve velkých lahvích v obchodech s lihovinami. Servíruje se však v malých keramických džbáncích a nalévá se do maličkých keramických hrnečků. Je na vás, budete-li jej pít studené, nebo teplé, sladší nebo sušší chuti. Jakoukoli variantu si vyberete, k japonské kuchyni je opravdu výtečné a dodá vám tu správnou chuť i atmosféru. Sake může být trochu „zákeřné“, proto ho pijte s mírou, chcete li se vyvarovat nepříjemné kocovině. Přeci jen je to víno a dokáže vás opít dříve, než si vůbec myslíte!
Najdete je v různých obchodech.